Thursday, October 20, 2011

My Simple Lasagna


I made this dishes by referring a bit from the recipe below (http://www.myresipi.com) but I done it based on my own preferences. I like to make any recipes simplest possible yet delicious and normally I only put half of the ingredients. To those who still in learning process to master the kitchen do visit the website. Lot of tips and review on the recipe posted.
Bahan2
300g daging cincang (lagi senang kalau guna daging burger sebab berperisa)
1 botol prego (yang kecil)
2-3 batang celery
cendawan butang (sebanyak yang suka)
2 biji tomato (potong dadu)
1 biji lobak merah (dihiris halus)
1-2 sudu besar cili boh (kalau suka pedas)
2-3 ulas bawang merah (cincang halus)
2-3 ulas bawang putih (cincang halus)
Sedikit lada sulah
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Sekotak Instant Lasagna (tambah lagi sekiranya pakai dulang caserole besar - tak perlu direbus dahulu)
3 cawan air (boleh tambah sekiranya tak cukup)
2 sudu besar mentega
4 sudu besar tepung gandum - boleh tambah kalau nak likatkan kuah
1 peket Cheddar cheese (115g) - apa-apa jenama pun boleh. Mozarella pun boleh, tapi Cheddar/cream cheese senang cair untuk buat cheese sauce tu. Mozarella sesuai untuk tabur kemudian.
1-2 cawan susu segar (yang dalam kotak/botol tu - boleh tambah kalau suka cheese sauce cair)
Sedikit garam dan lada hitam/sulah untuk perasa
(Boleh tambahkan sayur-sayuran lain seperti capsicum, broccoli dll kalau nak)
Boleh juga masukkan chicken cubes untuk perasa tambahan

No comments:

Post a Comment